Чому пригорає сковорода

5038

chomy_prigoraet.jpg
chomy_prigoraet_scovor.jpg

Яким би переконаним прихильником здорової їжі ви не були, але повністю відмовитися від смаженого дуже складно. Навряд чи приготовлений на пару шматок м'яса замінить стейк з рум'яною скоринкою, це ж стосується і картоплі. Тому на кожній кухні є кілька сковорідок, які надовго не залишаються без роботи. Зрозуміло, що якісний посуд буде служити довше, але навіть на найдорожчих сковородах їжа з часом починає пригорати. З чим це може бути пов'язано, і як боротися з пригорання, саме про це сьогодні і піде мова.

ikon2.png

 Чому пригорає їжа на сковороді

iga_na_scovorodi.jpg

Часто, купуючи сковороду з антипригарним покриттям, тефлоновим або керамічним, ми розраховуємо, що проблема з пригоранням вирішена назавжди, але це далеко не так. Виявляється, що продукти можуть пригорати не тільки на звичних алюмінієвих або чавунних сковородах, а й на сучасних, що мають антипригарний шар. І причин цьому може бути кілька. У будь-якої сковороди з антипригарним покриттям є певний термін служби, і якщо ви не постійно користуєтеся, навіть дотримуючись рекомендації виробника по експлуатації та догляду, рано чи пізно покриття втратить свої властивості. Відновити властивості покриття неможливо, і сковороду, до якої почала пригорати їжа, потрібно негайно замінити. Пригорає сковорода з антипригарним покриттям не тільки доставляє незручності, але і може завдати шкоди вашому здоров'ю. Зруйноване захисне покриття може виділяти шкідливі речовини і передавати їх продуктам.

Якщо сковорода почала пригорати занадто швидко, можливо, вона була неякісною, або ви її неправильно експлуатували, або порушили умови догляду.

Іноді причиною пригорання може стати повна відмова від використання масла. Багато хто вважає, що потреба в маслі при використанні тефлонової або керамічної сковороди, повністю відпадає, але це не завжди так. Ще одна причина пригорання - порушення температурних режимів при готуванні.

Як ви зрозуміли, їжа може пригорати навіть на сковородах з антипригарним покриттям, а що вже говорити про класичні алюмінієві та чавунні моделі.

ikon1.png

 Як боротися з пригоранням

borotba.jpg

Якщо ви хочете, щоб сковорода з антипригарним покриттям довго зберігала свої властивості, потрібно відповідально підійти до її вибору. На ринку є безліч підробок, які прослужать довго.

Навіть якісну сковороду можна швидко зіпсувати, неправильно її експлуатуючи. Розмішувати їжу на таких сковородах потрібно за допомогою дерев'яних і пластикових лопаток, метал може пошкодити покриття. Для миття використовуйте засоби без абразивних частинок, ні в якому разі не використовуйте металеві губки. Не перегрівайте сковороду і не залишайте її на сильному вогні без продуктів. Розігріту сковороду не можна мити холодною водою.

Навіть дотримуючись всіх цих умов, раз в декілька років потрібно міняти сковороду, так як покриття з часом втрачає свої властивості.

Купивши звичайну чавунну або алюмінієву сковороду, її потрібно підготувати до використання. Сковорода засипається сіллю та прожарюється на вогні протягом 30 хвилин. Сіль потрібно періодично помішувати, не забудьте про витяжку. Після прожарювання висипте сіль, а поверхню сковороди змастіть тонким шаром масла. Ретельно сушити і змащувати чавунну сковороду маслом бажано після кожного миття, так як чавун іржавіє.

Не важливо, користуєтеся ви звичайної сковородою або антипригарною, не можна надовго залишати в ній готову їжу, відразу після готування сковороду бажано опорожнити, ретельно вимити і висушити.