Що таке вологопоглинач і який краще вибрати

9202

zagolovok-ua.jpg

Дуже часто можна чути скарги на постійне запотівання вікон і стікання конденсату на підвіконня і підлогу, іноді через це цвіллю починають покриватися укоси і навіть стіни. Ці серйозні проблеми є наслідком занадто високої вологості, з якою обов'язково потрібно боротися. Нормальним рівнем вологості в приміщенні є показник в межах від 40 до 60%, і якщо вона виявиться вище, у вашій квартирі або будинку з'явиться цвіль, неприємний запах, почнуть страждати оздоблювальні матеріали та меблі. Щоб боротися з підвищеною вологістю, приміщення потрібно добре опалювати і часто провітрювати, але з подорожчанням енергії не всі готові до таких заходів. Величезну роль відіграє правильно спроектована вентиляція, а також використовувані при будівництві і оздобленні матеріали і ретельне дотримання всіх технологій при роботі з ними. Якщо у вашій квартирі занадто висока вологість, не сушіть білизну на радіаторах опалення, будьте впевнені, що немає протікання у водопроводі, в деяких випадках для зниження вологості доведеться відмовитися навіть від кімнатних рослин. Якщо жоден з перерахованих порад вам не допоміг, пора йти в магазин за вологопоглиначем.

1.jpg
chto-takoe-vodopoglotitel.png

Що таке вологопоглинач

Вологопоглинач - це пристрій, що дозволяє прибрати зайву вологу з повітря. Робиться це або шляхом абсорбції, або шляхом конденсування вологи з подальшим виведенням її за межі приміщення. Вологопоглиначі бувають електричними і абсорбуючі, ці два пристрої істотно відрізняються не тільки принципом роботи, але і ціною.

kakoi-vlagopoglotitel-vybrat.png

Який вологопоглинач вибрати

Перш ніж дати відповідь на це питання, розглянемо переваги і недоліки кожного з видів осушувачів повітря.

Електричний вологопоглинач працює за принципом холодильника або кондиціонера, для його роботи необхідно живлення від мережі. На холодному теплообміннику осушувача конденсується волога, що знаходиться в повітрі, потім вона стікає в спеціальний резервуар, в каналізацію або за межі приміщення. Електричний вологопоглинач - досить громіздкий і порівняно дорогий агрегат, який нечасто використовується в квартирах. Такі осушувачі доцільно використовувати в будинку з басейном, а промислові вологопоглиначі застосовують на виробництві.

Недоліками електричних вологопоглиначів є висока ціна, великі габарити, шум, складність обладнання і живлення від мережі. Зате такі агрегати дозволяють постійно підтримувати заданий рівень вологості і температури, є навіть моделі з функціями очищення і іонізації повітря.

2.jpg

Вологопоглинач абсорбційного типу - це, по суті, резервуар, над яким поміщена спеціальна таблетка. Ця таблетка абсорбує вологу, яка потім у вигляді сольового розчину стікає в резервуар. Зазвичай таблетки вистачає на 2-3 місяці, за умови осушення одного приміщення площею до 20 квадратних метрів.

Перевагами таких осушувачів повітря є невисока вартість, маленькі розміри, безшумність і відсутність необхідності в живленні, до того ж, в такому пристрої просто нема чому ламатися. Зате вам доведеться контролювати рівень рідини в резервуарі і періодично його спустошувати. Час від часу потрібно буде купувати змінні таблетки, у вас не буде можливості регулювати рівень вологості і температури, а сам процес осушення буде протікати значно повільніше.

3.jpg

Якщо ви боретеся з підвищеною вологістю в квартирі або невеликому будинку, радимо почати з недорогого абсорбційного осушувача повітря, часто його було достатньо, але іноді потрібно використовувати кілька таких пристроїв одночасно. Якщо ж вирішити проблему з найменшими вкладеннями не вдалося, придбайте електричний вологопоглинач.