Як укладати плитку для підлоги

2132

yak-ukladaty-plytku.jpg

Плиточні роботи вважаються одними з найбільш складних і відповідальних. І, найчастіше, це правда. Якщо у вас немає досвіду, чіткого розуміння технології, терпіння і акуратності, можна отримати безсторонній результат, зіпсувавши при цьому дорогу плитку. Тому укладання плитки найчастіше довіряють професіоналам. Але якщо ви звикли все робити самостійно, дотримуючись певних правил і дотримуючись технології, ви зможете провести укладання плитки без сторонньої допомоги, особливо якщо мова йде про плитку для підлоги. Про укладанні плитки для підлоги і піде мова сьогодні.

yak-ukladaty-plytku-1.jpg
podgotovka-pola.png

 Підготовка підлоги перед укладанням плитки

Це дуже важливий етап, від якого великою мірою буде залежати остаточний результат. Якщо не полінуватися і ретельно підготувати підлогу, укладання плитки піде «як по маслу», трудомісткість процесу істотно знизиться, а швидкість збільшиться. Заощадити вийде і на матеріалах, адже вирівнювання підлоги клеєм для плитки в процесі укладання обійдеться значно дорожче в порівнянні з використанням спеціально призначених сумішей для стяжки.

Старе покриття підлоги потрібно демонтувати, основа повинна бути ретельно очищеною і прогрунтуваною. Якщо є якісь порожнечі і тріщини, їх потрібно герметизувати.

Потім заливається стяжка. Якщо перепади великі, можете скористатися маяками і цементно-піщаною сумішшю. Матеріали для такої стяжки коштуватимуть недорого, але доведеться чекати, поки розчин вистоїться (за технологією близько місяця). Якщо перепади невеликі, краще скористатися наливними підлогами. У виробників є стартові та фінішні суміші, призначені для стяжки різної товщини, підберіть відповідний вам варіант. Підлоги для ванних кімнат та кухонь рекомендується гідроізолювати.

Дочекайтеся, поки основа набуде необхідну міцність, рекомендації повинні бути вказані на упаковці сумішей для заливки стяжки. Поверхню ретельно прогрунтуйте.

yak-ukladaty-plytku-2.jpg
razmetka.png

 Розмітка перед укладанням

Перед початком робіт бажано провести пробну кладку плитки, щоб подивитися, скільки плиток вийде в ряду, як їх краще змістити, щоб отримати мінімум відходів. Перший ряд рекомендується укладати уздовж стіни, протилежної дверям, або уздовж довжини стіни, де всі недоліки будуть відразу кидатися в очі. Пробна плитка виробляється без клею, не забудьте врахувати ширину швів.

Розмітку простіше робити за допомогою лазерного рівня, але можна скористатися і будівельним шнуром або закріпленим на основі правилом.

yak-ukladaty-plytku-3.jpg
ukladka-plitki.png

 Укладання плитки для підлоги своїми руками

Слідуючи інструкції виробника, приготуйте клей для, постарайтеся відразу не замішувати занадто велику порцію, так як спочатку процес може протікати досить повільно.

Клей слід наносити на підлогу за допомогою зубчастого шпателя. Розмір зуба підбирається виходячи з товщини шару клею, яка вам потрібна, а вона, в свою чергу, залежить від якості основи, товщини плитки і рекомендацій виробника клею. Клей наноситься невеликими ділянками, приблизно 70 на 70 см, щоб забезпечити найкращу адгезію, бажано покривати дуже тонким шаром клею і саму плитку.

Покладіть першу плитку, орієнтуючись по розмітці. Легко натисніть на плитку, контролюючи її горизонтальність за допомогою рівня. Поруч розмістіть другу плитку, вставивши біля сусідніх куточків два хрестика. За допомогою гумової киянки або дерев'яного бруска вирівняйте другу плитку, вони з першої повинні розташуватися в одній площині. Закінчивши укладання першого ряду, переходьте до другого, тепер хрестики доведеться укладати і між рядами.

Для підрізання плиток використовуйте плиткоріз або болгарку з «алмазним» диском. При використанні болгарки на глазурі можуть утворюватися відколи. Для свердління отворів можна використовувати коронки або балеринки.

Після укладання не ходіть по плитці, клею потрібно затвердіти протягом доби. Після цього потрібно витягти всі хрестики і гумовим шпателем заповнити шви між плитками затиркою. Заповнюючи шви невеликими ділянками, відразу ж видаляйте надлишки затирки вологою губкою.

Коли затірка висохне, ретельно протріть поверхню плитки вологою тканиною, так ви зможете видалити наліт, що залишився після нанесення затірки.

Щоб самостійне укладання плитки пройшло гладко, потрібно працювати не поспішаючи і чітко дотримуватися рекомендацій виробників плитки і клею. Працювати буде значно простіше, якщо зробити якісну підготовку основи.